Metninize dipnot eklemek birçok açıdan yararlı olabilir. Cinius Yayınları dipnotlarda evrensel dizgi kurallarına sadık kalmaktadır. Kitapta dipnotlar sıklıklarına bağlı olarak, ya numaralı ya da asteriks (*) şeklinde belirtilmektedir.
Dipnotlar genelde metninin içinde verilmesi gereken ek bilgileri, metnin akışını bozmadan vermek için kullanılır. Örneğin metnin içinde tarihsel bir kişinin adı geçiyor, ve yazar bu kişi hakkında ayrıntılı bilgi verme ihtiyacı duyuyorsa ama bunu metnin akışını ve odağını bozmadan yapmak istiyorsa, dipnota başvurabilir. Bunun dışında dipnota aşağıdaki gibi durumlarda da başvurulabilir:
- Bir konu hakkında daha ayrıntılı bilgi vermek için,
- Bir alıntının, verinin ya da bilginin kaynağını belirtmek için,
- Parantez kullanımına bir alternatif olarak.
Dipnotlar ana metnin içinde üstyazı (superscript) şeklinde bir sayıyla belirtilir ve aynı sayı sayfanın dibinde de açıklamanın önüne konulur. Dipnot metni, ana metinden daha küçük ama kesinlikle aynı yazı karakteri ile yazılır. Dipnot kaynak belirtmek için kullanılıyorsa, kaynağın adı ilk kez geçtiğinde, mutlaka yazar adı ve eser adı olarak belirtilir, ancak arkadan gelen dipnotlarda yine aynı kaynağa gönderme varsa bunu kısaltmalarla (agy., age vb.) belirtmek yeterli olur. Dipnotun ilk satırı girintilidir ve ve dipnot işareti ya da sayısından sonra boşluk verilmez.
Cinius Yayınları evrensel dipnot kurallarına uygun olarak metninize yerleştirdiğiniz dipnotları ekler. Dipnotları kullandığınız editör programında nasıl ekleyeceğinizi bilmiyorsanız, bize sorabilirsiniz.
|