Yazmak bir "katharsis"dir, belki bir kurtulmadır, ama neyi anlatmak, yazarın-öykünün kurgusunda geçmişle uzlaşmalar; Zamanla ailenin çöküşü, babanın "Alzeimer"le üçüncü boyuta geçişi, kız kardeşler ve de hep 60 yıllarına dönüş, aylaklar ve de bir türlü tarif edemediğimiz şu garip ülke Edebiyatın inişli çıkışlı serüveninde yazarın mütevazi kimliği de değişti, ezberden okumak, hava atmak; giderek çok satmak; eğer inanıyorsanız Kabızlık ve ukalalık; çağdaş edebiyatın ve ünlü olmanın geçerli bir formülü olsa bile, bu kaygan zeminde kısa öyküler anlatan, kenardan yürüyen, kitabını bastırmak için umut besleyen bir yazar bence daha anlamlı. Genellikle dış gözlenir yazıda, kendine bakmak nedense bir tabudur; günlük yazsa bile "Kendine yontar" bilerek; o zaman nasıl kendimizi sorgulayabiliriz? İsterim dördüncü kitabında yalnızca kendini silkelesin Münir Göker.
Demek Münir'i tanımıyorsunuz Ben yine açıklayayım: biraz Efruz Bey, biraz da Oblomov. İnsan insana bakarak yaşlanır. Biz de öyle, anılar ve yaşanmışlıklar kendi aktörleriyle belleğimizin yüzeyine çıktığında, Çiçek Pasajı "Bayram"da masaya vururuz ama hüzünle değil, güleriz Umbor Mehmet'e, Topal Sadi'ye, bizim kuşağın insan manzaralarına Münir'in ilk kitabı "Yenikapı Hikayeleri"nden arta kalanlar bu kitaba döküldü, yazdıkça çıkacak galiba. Kitabın ana hikayesi "Bedia", annesinin anısına bir gönderi; kitaba dönüşümü söz konusu olduğunda benden istediği kapak resmine, o yalıdaki kadını düşünerek, eski yıllarda yaptığım bir deseni; hayali bir kadın portresini yolladım. Gelen yanıt: “Bu portre annem değil” Birden kan başıma çıktı "Ne Annen değil mi Kardeşim burada sinema afişi yapmıyoruz, annen de, desen de virtüel." Şu hala yaşamaya çalıştığım İstanbul'da; soruyorum kendime: “Acaba, gerçekten yaşadık mı?"
Utku Varlık ...
Çağdaş Türk Yazarları; 272 sayfa, 2. hamur ,
ISBN: 9786051276533
Etiket 25,00 TL, ciniusyayinlari.com'da 23,75 TL
(%5 indirim 1,25 TL)
Kemal'in Kahvesi kimleri ağırlamadı ki; babam Orhan Kemal bile dostlarıyla beraber zaman zaman oraya gelirdi. Bu geliş Kemal'in Kahvesi'ne olduğu gibi şair Orhan Oruk'la Arap Teo'nun kurup işletiği 'Tango Bıyık Kime Ne?' restorancığınada olurdu. Bunları tekrar hatırlamak harika..
Nazım Öğütçü
1970 yılın Paris'e giderken güzel yaşanmış bir İstanbul'un kapılarını kapatıyordum; dönmemecesine Tü yaşanmışlıkları; uzak-yakın, unutulan- unutulmayan tüm güzel insanları anılarıyla aydınlattığı için Münir'i kutluyorum.
Utku Varlık
Gençliğimizin, 1960 sonrasının nisbi özgürlük ortamında o yeni arayışları da içeren günlerimizi öyküleştirdi sevgili Münir Göker. Bu onun "Yenikapı"sı. Tıpkı Raşomon'daki gibi. Buna birinci kitap demek istiyorum. Bellek denen lavanta kokulu sandıkların dibinden daha nice anı çıkacak. Göker onları da öyküleştirecek bu kitabın devamında, eminim...
Mete Akalın
Yenikapı Hikayeleri ile Münir zor bir olayı başardı. Kolay değil yılar öncesini yaşama geçirmek. O kadar yazar- çizer çıktı aramızdan, kimse bu işe soyunmadı. Aramızda olmayan;Tellak, Savaş, Ziya, İsmet ve diğerleri ile anılarımızı bu kitapta paylaşıyoruz. Artık bir kitabımız da var. Tebrikler Münir. Prof. Dr. Şehirbay Özkan
Bir zamanlar İstanbul’da Yenikapı denilen yerde kendi ufak karemizde aşklarımız,şiirlerimiz,dostluklarımız vardı.Bir rüzgar esti, alıp götürdü bu güzellikleri gençliğimizle birlikte.Aramızdan nice yazarlar, ressamlar, tiyatrocular, şairler çıktı. İşte Münir Yenikapı Hikayelerin de bu rüzgarın melodilerini fısıldıyor kulağımıza...
Nizamettin Üstündağ
...
Çağdaş Türk Yazarları; 272 sayfa, 2. hamur ,
ISBN: 978-605-127-226-9
Etiket 18,00 TL, ciniusyayinlari.com'da 17,10 TL
(%5 indirim 0,90 TL)
Bizden içeri olan; bir başka İstanbul'u, hayallerimizin en özgün yıllarının da gönül çelen dostluklarla yaşamamızdı. Bir umut vardı ama elle tutulmaz, pula paraya dönük değil, hayale, düşe dönük. Sanat bir matah değildi; en güzel yazılarımızı, şiirlerimizi yazdığımız, en güzel resimlerimizi yaptığımız yıllar. Kadınları özlediğimiz yıllar Dostluklara gelince o bir başka alem; örneğin Taksim'den Galatasaray'a, bilemedin Tünel’e; kimseye rastlamadan gidebilmek olanaksız. Celal Sılay'ın önce kahkahası geliyor, Cemal Süreya’ya bilmiyorum ne anlatıyor
Patriyot Hayati geliyor karşıdan, Edip Cansever hangi meyhanede, Krapanda’da mı, Refik'te mi? Aziz Çalışlar köye dönelim diyor, susamış, Bebek'te Nazmi'ye vardığımızda ne görelim; herkes orada, bu güzel havada yukarıya çıkılır mı, nerede kaldınız? Hayalet Oğuz takılıyor " ..kadınlara uymanın sonucu budur”
İşte Münir Göker bu İstanbul'da dolaşıyor, anlatmakla bitmez güzel insanların kısa öyküleri onun üniversiteleri, mekan Yenikapı, 60 yılları, İstanbul bir şenlikti.
Utku Varlık
...
Çağdaş Türk Yazarları; 272 sayfa, 2. hamur ,
ISBN: 9786051272269
Etiket 18,00 TL, ciniusyayinlari.com'da 17,10 TL
(%5 indirim 0,90 TL)