Teknolojideki değişim ve dönüşüm, bilgiyi ve bilgiye dayalı iş gerçekleştirme modellerini öne çıkarmaktadır. Milyarlarca cihaz ve sistem gelişen teknoloji sayesinde birbirleriyle etkileşim içerisinde büyük bir iş ekosistemi oluşturmaktadırlar. Nesnelerin interneti, otonom araçlar, büyük veri, yapay zeka ve bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin enerjisini sağlayan temel kaynak veri ve bilgidir. Veri ve bilgi hem bu gelişmelere sebep olmakta hem de bu gelişmelerin sonucu olarak üretilmektedir. Günümüzde ve gelecekte gücün ve güçsüzlüğün, başarı ve başarısızlığın, iyiliğin ve kötülüğün, gelişmenin ve geri kalmışlığın en temel belirleyicisi veri ve bilginin edinimi, kullanımı ve değere dönüştürülmesi olacaktır. Hem kamu hem de özel işletmeler açısından bilginin oluşturulması ne kadar önemli ise, oluşturulan bilgilerin güvenli bir şekilde saklanması, gizliliğinin bütünlüğün ve erişebilirliğin sağlanması da en az onun kadar önemli bir konudur. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS) standardı, kurumsal bilgi güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak geliştirilen en kapsamlı standartlardan biridir. Bu kitap ile, ISO 27001 bilgi güvenliği yönetim sistemini kurmak, işletmek, geliştirmek ve denetlemek isteyen kişilere ve firmalara ne yapmaları gerektiği hususunda yönlendirici kısa ve özet bilgiler verilmesi amaçlanmıştır. ...
BS 25999 İş Sürekliliği Standardı’nı geliştiren, yayınlayan kuruluş olma sıfatımızla, İş Sürekliliği’ne ilişkin bilincin geliştirilmesi ve standardın anlaşılması, yaygınlaştırılması konusunda emek veriyor, bu doğrultuda sarf edilen tüm çabaları da saygıyla karşılıyoruz. Sn. Özgüven Saymaz'ın bu çalışmasının sadece konuyla yeni ilgilenmeye başlayan kişi veya kurumlara değil hâlihazırda profesyonel olarak uygulayıcı konumundaki herkese hitap edecek, öğretici, geliştirici bir tecrübe paylaşımı olduğuna ve BS 25999 Standardı’nın anlaşılması ve doğru yorumlanmasında örnek bir kaynak oluşturacağına inanıyorum.
Özlem Kırlangıç Ünsal
Genel Müdür/Country Manager
BSI Türkiye
Günümüzde firmalar o kadar çok risk ve tehditle karşı karşıyadır ki, iş sürekliliğine ilişkin yaptıkları her çalışmayı stratejik bir yatırım olarak görmek gerekir. Elinizdeki kitap içsel ve dışsal tehditlerden korunmak ve bu anlamda yatırım yapmak için rehber olacak nitelikte bilgiler içeriyor
Dr. Mahmut Demirkan
Yönetim Danışmanı
İş esnekliği bir kurumun iş operasyonlarının sürekliliğini sağlama, daha güvenilir bir iş ortağı olma ve büyüme amacıyla, risklere olduğu kadar fırsatlara da hızlı bir şekilde müdahale etme ve uyum sağlama yeteneğidir. İş esnekliği, geleneksel felaket kurtarmadan çok daha fazlasını kapsamaktadır. İş esnekliği bünyesinde yer alan iş sürekliliği, operasyonel kullanılabilirlik ve felaket kurtarmanın yanı sıra, beceri ve kaynakları, tesisleri, düzenleyicilerle uyumluluğu, güvenlik ve gizliliği de içermektedir. Tüm bu disiplinler, bir kuruluşun iş operasyonlarının sürekliliğini sağlarken, risklere ve fırsatlara hızlıca müdahale etme ve uyum sağlama yeteneği için kritiklik arz etmektedir.
Bu kitap iş sürekliliğini bir yönetim sistemi olarak ele almakta olup, etkin ve verimli işleyen bir yönetim sisteminde olması gereken temel özelliklerden başlayıp belgelendirme sürecine kadar geçen aşamada iş sürekliliği yönetimi kapsamında yapılması gereken tüm süreçleri ve konuları içermekte, konuları teorisi ve pratiğiyle ele almaktadır. İş sürekliliği yönetim sistemi hakkında ilk Türkçe yayın olması sebebiyle okurlara fayda sağlayacağı ve önemli ölçüde yön göstereceği kanaatindeyim.
Tekin Ergür
Yunus Tekstil, Kurucu Ortak ve Genel Müdür
İş sürekliliği ülkemizde önemi yeni fark edilen bir alan. Hep riskler üzerinde durduk, modeller ürettik, ölçtük. Aslında fark ettik ki iş sürekliliği riskten korunmak için operasyonel adımlar atan, proactive davranan bir planlama, risk yönetiminin vazgeçilmez bir parçası. İşin pratiğini bilmek, yapmak ve yapandan dinlemek her zaman bir adım önde başlamak demek. Kitabı okuduğunuzda bu bilince sahip ve iş sürekliliği yapılanmasını kurmuş bir takım liderinin konuya bakışını göreceksiniz. İlkler her zaman zordur, Sayın Saymaz bu alanda ilkleri yaptı.