22.11.2024
Cinius Yayınları

Biz Kimiz? | SSS | Yazar Girişi | Cağaloğlu: (212) 528 3314 | Kadıköy: (216) 550 5078 | Ankara: (312) 439 7487 | İletişim | English ..

Cinius Yayınları > Katalog> Kitap Listesi

Tüm Yayınlar
Çağdaş Türk Yazarları
Şiir Kitapları
Anı
Araştırma İnceleme
Tarih Bilim Felsefe
Ekonomi
Sağlık
Kişisel Gelişim
Sözlük
Yemek Kitapları
Deneme
Gezi Kitapları
Mizah ve Eğlence
Din ve Teoloji
Eğitim / Dil


Gülay Güngör
Sıralamayı göre yap

0 - 201722

Sömürgenler 1,
Gülay Güngör

Geçmişin yorumu, bugünü anlamak ve dönüştürmek içindir. İnsan üç boyutun üzerinde yaşamaktadır: Dünden gelmekte, bugünü yaşamakta, yarına gitmektedir. Tarih bu şekliyle toplumlara ayak bağı olmaz, aksine geleceğine ışık tutar. Tarihi olaylar yaşanırken arkalarında bir dizi iz bırakırlar. Yazar bu izleri takip ederek, İngiliz sömürgeciliğinin dünyadaki etkilerini çarpıcı bir biçimde ortaya koymaktadır.
Her yayılmacılık, dolayısıyla da işgal ve hâkimiyet, o coğrafyanın kültüründe geriye dönülmez etkiler yapar. Asya’da, Amerika’da, Afrika ve Okyanusya adalarında da böyle olmuştur. İngiltere, ayağını bastığı her bölgede halkları taciz etmiş, yağmalamış, onların üzerine basarak yükselmiş ve sömürge ekonomisine dayalı bir dünya imparatorluğu kurmuştur.
Amerikan yerlilerini ya katletmiş ya da binlerce yıldır yaşadıkları yerlerden adeta köklerinden sökerek atmıştır. Aynı şekilde Hindistan coğrafyasına el koyarak yerüstü ve yeraltı kaynaklarını alabildiğine sömürmüştür. Okyanusya halklarına yaşama hakkı tanımamış, Avustralya ve Tasmanya yerlileri olan Aborjinlerin kökünü kurutmuştur. Afrika’da binlerce yıldır bir arada yaşayan toplumları bölmüş, yeni suni yapılar oluşturarak kendine bağımlı kılmıştır. İngiliz sömürgeciliğinin en acımasız yüzlerinden biri de Güney Afrika’da uyguladığı Apartheid uygulaması olmuştur.
Kitapta ayrıca bir bölüm Osmanlı İmparatorluğu-İngiliz ilişkilerine ayrılmış, İngilizlerin Osmanlı Arap coğrafyası ve Kıbrıs’ı işgali; I. Paylaşım Savaşı sonrası İstanbul’un işgaliyle başlayıp Kurtuluş Savaşı’yla sona eren dönemin olayları belgelerle ortaya koyulmuştur.
Bu kitabı okuyanlar, Britanya’nın “Güneş Batmayan Ülke” haline gelişinin nelerin pahasına olduğunu; mazlum halkların acımasızca, dört kıtada nasıl katliamlara, soykırıma tabi tutulduğunu ve ayrıca yağma ve talanın sayısız örneklerini göreceklerdir.
Türkçe yazılmış ya da Türkçeye çevrilmiş eserler arasında, İngiliz sömürgeciliğine dair yazılmış böyle kapsamlı bir eserin bulunmaması bu kitabın önemini artırmakta, daha da önemlisi bu konuda bir boşluğun kapatılmasını sağlamaktadır
...


Araştırma; 372 sayfa, 2. hamur , ISBN: 9786057932853
Etiket 50,00 TL, ciniusyayinlari.com'da 30,00 TL (%40 indirim 20,00 TL)



0 - 202103

Sömürgenler 2,
Gülay Güngör

Sömürgeci devletlerin dünyadaki mazlum halklar üzerinde tahakküm kurarak, yaptıkları yağma, talan; toplumsal ve siyasal yapılarının bozulması; köle ticaretinin acımasız süreçleri, köle çalıştırma, zorunlu çalıştırma gibi sömürgeci davranışlarının yol açtığı durumlar kitabın inceleme konuları arasında yerini alıyor. Kitapta tüm sömürgeci Avrupa devletlerinin ikiyüzlülükleri, akla hayale sığmaz acımasız davranışları bir bir ortaya koyulmuştur. Hırsları sınır tanımayan Avrupalı hegemonik güçler tarafından sergilenen, insanlık dışı davranışlar kitapta çarpıcı bir şekilde vurgulanmaktadır.
Güney Amerika ve Karayip adalarına ulaşan sömürgeci tahakküm, yerlilerin kökünü kazıyarak topraklarına el koydu. Afrika’nın her bölgesi; Asya karasının güneyi ve Güneydoğu Asya adaları, Ortadoğu sömürgeleştirilerek yağmalandı. Sömürgeci devletlerin tek amaçları vardı: Kâr, daha çok kâr. Bu kârlar için yerli halklar yoksullaştırılmış, sefalete düşürülmüş, dışlanmış ve aşağılanarak tam anlamıyla kimliksizleştirilmişti.
Kitapta yer alan sömürgeci devletlerden Portekiz, Fransa, Almanya ve İtalya gibi devletlerin Osmanlı Devleti ile ilişkileri, Fransa ve Almanya’nın Osmanlı devleti üzerindeki nüfuzu da ele alınan konular arasında bulunuyor.
Gülay Güngör
...


Araştırma; 429 sayfa, 2. hamur , ISBN: 9786057823793
Etiket 60,00 TL, ciniusyayinlari.com'da 36,00 TL (%40 indirim 24,00 TL)









Bize ulaşmak için: (212) 528 33 14


© 2006-2012

Facebook Sayfamıza Üye Olmak İçin Tıklayın