Lâpseki ilçesi Çanakkale savaşlarında cephe gerisi durumunda; muharebe sahasına muharebe alanına sağlanan desteğin kaynak noktası halindedir. İlçe bu özelliği yüzünden İtilaf güçlerinin saldırılarına maruz kalmış ve bu saldırılarla cepheye yardımın kırılması hedeflenmiştir. Müteakip dönem olan Millî Mücadelede ise ilçe halkı çektiği eza ve cefaya rağmen birlik olmayı başarmış ve vatan savunmasında üzerlerine düşeni yapmışlardır. Bu dönemde de ilçeden hareket alan faaliyetler olup bunlar yalnız Millî Mücadele’de değil uluslararası boyutta dönüm noktası olmuştur. Hüseyin Arabacı, 1977 yılında Çanakkale ilinin Lâpseki ilçesine bağlı Çardak Kasabası’nda doğdu. İlk ve orta öğrenimini Çardak kasabasında tamamlayan yazar 1997 yılında Dumlupınar Üniversitesi Turizm ve Otelcilik bölümünden; 2016 yılında da Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. 2015 yılında düzenlenen 15. Askeri Tarih Sempozyumuna “Çanakkale Savaşlarında Lâpseki Asker Hastaneleri’nin Bombalanması” konulu makalesi ile katılan yazar Lâpseki ilçesi ve Çardak Kasabası Yerel Tarihi ile Denizcilik Tarihi konularında araştırmalar yapmaktadır. Yayınlanmış Kitapları 1256/1840 Nüfus Defterlerinde Çardak Kasabası, Libra Yayıncılık, İstanbul, 2017.
Temettuat sayımları, hane sahiplerinin ticari meta ve taşınmaz mal varlıklarının tespiti ve buna göre gelir vergisinin belirlenmesi için yapılan sayımlardır. Osmanlı maliyesinin vergi kalemlerinden biri olan Temettü, kelime olarak: kâr etme anlamına gelmektedir.
Çalışmada 1844-1845 yılları arasında Lâpseki ilçesinde gerçekleştirilen Temettuât sayım kayıtları esas alınarak bahse konu dönemde Çardak kasabasının Sosyal ve Ekonomik durumunun incelenmiştir. Çardak kasabasının tarihsel sürecine dair köşe taşı oluşturan çalışmada elde edilen veriler Çardak Kasabasının bir dönemine ışık tutar nitelikte olmasının yanında Temettuat sayımları ve defterlerinin tahlili bakımından da araştırmacılara farklı bir kaynak niteliği taşımaktadır. ...