23.04.2024
Cinius Yayınları

Biz Kimiz? | SSS | Yazar Girişi | Cağaloğlu: (212) 528 3314 | Kadıköy: (216) 550 5078 | Ankara: (312) 439 7487 | İletişim | English ..

Cinius Yayınları
> Uzman Desteği > Kitabınızın Pazarlanması

Editöryel Ana Hatlar


Kitabınızın satılabilmesi için, herşeyden önce duyulması gerekiyor. Cinius Yayınları standart, büyük ölçekli bir yayınevinin uyguladığı bütün pazarlama stratejilerini sizin kitabınız için de uyguluyor. Buna ek olarak alabileceğiniz, hakla ilişkiler uzmanlarıyla ortaklaşa yapılan çalışmalar gibi, ek hizmetler de bulunuyor. Ancak sizin de, kitabın yazarı olarak yapabileceğiniz çok fazla şey var. Cinius Yayınları pazarlama uzmanlarının bu konuda size bazı öneriler var:

  • Öncelikle, kitabınızın hedef kitlesini belirleyin. Birçok yazar, yanlış bir şekilde, herkesin potansiyel birer okur olduğunu düşünür. Gerçekte, çoğu kişi kitabınızı almayacaktır, ancak belirli bir kitle ilgi duyacaktır. Bu bilgiden yola çıkarak, sizin hedef kitlenizin kimler olduğunu önden düşünmenizde yarar var. Kitabınız daha çok kadınlara mı hitap edecektir, erkeklere mi? Hangi yaş aralığı sizin kitabınızla daha çok ilgilenecektir? Okur kitleniz nerede yaşıyorlar? Neler yapıyorlar? Kitleyi ne kadar daraltabilirseniz, o kitleye ulaşıp kitabınızdan haberdar olmalarını sağlamak o denli kolay olacaktır.
  • Yaşadığınız bölgede ve yakın çevrenizde kitabınızı pazarlayın, yavaş yavaş genişletin. Kitabınızı duyurabilmeniz için bir dizi öneri sunuyoruz; ayraçlar, posterler, kartvizitler ve kartpostallar çevrenizde ve çalıştığımız kitabevlerinde kitabınızı almayan ve bilmeyen insanlara kitabı duyurmak için harika bir yöntem. Ancak, yayıncılık dünyasında genel bir kural olarak, yerel başlamak her zaman daha yararlıdır. Ulusal basın, kitabınızla ilgili yerel ilgi olmadığı takdirde kolay kolay ilgilenmez. Bölgesel gazeteler, civardaki kitabevleri ne zaman kitabınızla ilgilenmeye başlarsa, ulusal basın ve büyük kitabevi zincirleri de kitabınızı farkt etmeye başlar.
  • Kitabınız için çarpıcı "kanca"lar bulun. Kanca bir kitabı en iyi, en çarpıcı ve en merak uyandırıcı şekilde tanıtan kısa bir cümle ya da birkaç cümledir. Çoğu kez kitabın adı ve kitabın kapağıyla birlikte görünür ve okurlara kitabınızı anlatan öğelerden biridir. Tek bir cümlede özetlemek gerekirse bir okura, kitabınızı niçin okuması gerektiğini anlatması gerekir ve kitabınızı özgül ve özel yapan şeyin ne olduğunu hissettirebilmesi gerekir.
  • Fısıltı gazetesi. Dünyada en çok satan kitapların birçoğu başlangıçta fısıltı gazetesi denen büyülü güç sayesinde zirveye çıkmıştır. Öncelikle kitabınızın çıktığını yakın çevrenize, ailenize ve arkadaşlarına duyurmalısınız. Bundan sonra iş yerinizdeki arkadaşlarınız ve tanıdığınız başka profesyonel insanlara duyurun. Üye olduğunuz kulüpler, dernekler, topluluklar ya da web siteleri varsa, onlara da kitabınızın çıktığını haber verin ve mümkünse kitabınızla ilgili ufak tefek bilgiler ulaştırın (basın bülteni, ayraç, kartvizit vb.) Yapabileceğiniz bir başka şey de kitabınızda işlediğiniz konuyla ilgili ya da onun yakınında durduğunu düşündüğünüz web sitelerine de kitabınızın çıktığını duyurmak olur. 
  • Medyada çıkanları defalarca değerlendirin. Halkla İlişkiler denilen sanat, bir kitabın pazarlanmasındaki en güçlü silahtır. Önemli bir gazetede, bir kitap ekinde ya da bir web sitesinde kitabınızla ilgili bir haber çıkmışsa, elinizde, her yerde gösterebileceğiniz değerli bir belge var demektir. Çıkan bir haber, başka birçok habere vesile olabilir. Dolayısıyla kitabınız çıktıktan sonra bir Halkla İlişkiler dosyası da yaratmanızı öneriyoruz. Kitabınızla ilgili çıkan her tür haber ve tanıtımı bu dosyada toplayın ve ne zaman kitabınızın tanıtımı için bir fırsat doğarsa, bu dosyanın bir kopyasını ilgili mecraya gönderin.
  • İnternet, internet, internet. Cinius Yayınları'na nasıl ulaştığınızı hatırlamaya çalışın? Büyük bir olasılıkla internet üzerinden. İnternetin yayılması, herkesten çok yazarlara ve yayıncılara yaradı. Niye mi? Çünkü okumaya alışık insanlar, internette okuyabilecekleri yeni bir dünya buldular. Yazan insanlar da kendilerini rahatça dışavurabildiler. Forumlar, tartışma grupları ve bütün dünyada çığ gibi büyüyen blog yazarlığı internet, yazarlık ve okurluğun nasıl bir araya gelebildiğinin en güzel kanıtları. Bunlara dünyanın en büyük kitabevlerine dönüşen online kitapçıları da eklediniz mi internetin aslında tam da sizin aradığınız "medya" olduğun göreceksiniz. Siz de bu medyadan sonuna kadar yararlanabilirsiniz. Forumlarda, okuma gruplarında, tartışma gruplarında, edebiyat sitelerinde ve ülkemize has "sözlük"lerde kitabınızı duyurabilirsiniz. Tamamen ücretsiz bir tanıtım ve duyuru fırsatı olan bu yöntem, bütün dünyada, yeni yazarların olduğu kadar profesyonel yazarların da görmezden gelmedikleri bir tanıtım kanalıdır.
  • Kitabınızı medyaya duyururken, kitabınızı değil, fikirlerinizi pazarlayın. Çoğu yazar, medyadan birine ulaştıklarında, bir kitap yazdıklarını ve acaba söz konusu kişinin bu kitap hakkında bir şeyler yazıp yazamayacağını sorarlar. Şimdi bir de medyada duyduğunuz, okuduğunuz ve gördüğünüz kitap ve edebiyat haberlerini bir düşünün. Hiçbirinde bir kitap, sadece bir kitap olduğu için haber olmuyor. Her zaman için kitabın içindeki fikir, kitabı özgün yapan, tartışmaya değer yapan öğeleri öne çıkartılıyor. Sizin de bir kitap yazmış olmanız, her gün yüzlerce yazar ve yayınevinden mektuplar ve duyurular alan medya mensuplarının pek de ilgisini çekmeyecektir. Ancak kitabınızın içeriğindeki bir öğe, bir fikir ya da bir kurguyla onların da ilgisini çekebilirsiniz. Kitabınızda ilginç bilgiler varsa, medya bununla ilgilenecektir. Kitabınız eğlenceliyse, bununla da ilgilenecektir. Kitabınızda olumlu ya da olumsuz bir tartışmaya sebep olacak bir içerik bulunuyorsa, bununla her şeyden çok ilgileneceklerdir. Elbette bütün bunları düşünürken, sizin niçin bu konuda bir kitap yazdığınızı da merak edeceklerdir. Konunun uzmanı mısınız? Yaşamınızda kitabınızda anlattığınız türde deneyimler mi yaşadınız? Medya ürün kadar ürünün arkasındaki insanı da öne çıkarır, birçok durumda insanı daha bile öne çıkarır.
  • Sürekli takipte olun. Attığınız her adımı takip edin. Medyaya bir bilgi gönderdiyseniz, yanıt alabilmeyi bekleyin; alamıyorsanız arayıp sorun ya da tekrar aynı bilgiyi ya da değiştirilmiş olarak gönderin. Bir cafe ya da civardaki bir kitabevine kitabınızın ayraçlarını ya da afişini gönderiyseniz, gerçekten bunları kullanıp kullanmadıklarını takip edin. Afişi asmadılar ya da ayracı kasanın yanında göremiyorsanız, yetkililere kendinizi nazikçe hatırlatın. Onlara birden çok defa kendinizi hatırlatmanız, kararlı ve eserinize güvendiğinizi göstermiş olursunuz. Yine de ayak bağı olmamaya da dikkat edin. Birileri size üç iletişim çabasına rağmen geri dönmüyorsa, en iyisi yolunuza devam etmeniz.
  • Kitabınızı yarışmalara gönderin. Kitabınızın bir yarışmada bir ödül alması, tanıtımların en güzelidir. Sizi onurlandırmakla kalmayacak, aynı zamanda kitabınızın haber değerini de bir anda binlerce başka yazara ve kitaba göre çok daha fazla arttıracaktır. Bir ödül, kitabınızın binlerce başka kitaptan fersah fersah daha önde durduğunun en dolaysız kanıtıdır. Yarışmaların çoğuna ücretsiz olarak katılabilirsiniz; aynı zamanda doğrudan sizin alananınzla ilgili bir yarışma da bulabilirsiniz. İlk roman yarışmaları ve ödüllerinin yanısıra, özel olarak öykü ödülleri, deneme ödülleri ve hatta örneğin bilim kurgu kitabı ödülleri gibi doğrudan konuyla ilgili ödüllere de ulaşabilirsiniz. Türkiye'de verilen ödüllerin tam bir listesini Cinius Yayınları Web Sayfasında bulabilirsiniz.
  • Pes etmeyin. Kitabınızın pazarlanması bir günde, bir haftada, hatta bir ayda yapılabilecek bir iş değildir. Çoğu kez, çabalarınızın meyvesini hemen toplayamazsınız. Çıkan bir haber kitabınızın satışlarını hissedilir bir şekilde arttırmaz, yapılan bir söyleşiden sonra, kitabevleri bir anda kitabınızda onlarca sipariş vermez. Kitabınızın fark edilmesi, zaman ve kararlılık gerektirir. Reddedilmelere karşı hazırlıklı olun, ama her başarınızı da kutlamayı unutmayın!
 


© 2012.