08.09.2024
Cinius Yayınları

Biz Kimiz? | SSS | Yazar Girişi | Cağaloğlu: (212) 528 3314 | Kadıköy: (216) 550 5078 | Ankara: (312) 439 7487 | İletişim | English ..

Cinius Yayınları > Katalog> Kitap Ayrıntı

Tüm Yayınlar
Çağdaş Türk Yazarları
Şiir Kitapları
Anı
Araştırma İnceleme
Tarih Bilim Felsefe
Ekonomi
Sağlık
Kişisel Gelişim
Sözlük
Yemek Kitapları
Deneme
Gezi Kitapları
Mizah ve Eğlence
Din ve Teoloji
Eğitim / Dil



ISO-CHI Yaşam Sanatı
Melih Ümit Menteş , Bülent Menteş
Cinius Yayınları / Çağdaş Türk Yazarları

Kuvvet, esneklik ve bütüncül sağlık gelişiminde bilinen en hızlı eğitim…

Şehir insanının hayatı bir taraftan stres, kirli hava, su ve sağlıksız yiyecekler; bir taraftan koruyucu hekimliği göz ardı eden, ilaç tedavilerine odaklanmış, ticarileşmiş bir tıp anlayışı/uygulaması; diğer taraftan öğrenilmesi/düzenli uygulanması zor, zahmetli, pahalı ve/veya etkileri marjinal kalan bazı öğretiler ya da sportif faaliyetlerin etkisi altında sürmektedir.

İhtiyacımız Olan Nedir:

• Zihnimizi ve bedenimizi zorlamayan
• İlk uygulamalardan başlayarak olumlu etkilerini hissedeceğimiz
• Günlük yaşamımıza ara vermeden sürdürebileceğimiz
• Kolay öğreneceğimiz ve öğretebileceğimiz
• Bilimsel esaslara dayalı
• Beden ve ruh sağlığını üst düzeye çıkaran
• Hem koruyan hem iyileştiren
• Kendi kendimize idame ettirebileceğimiz
• Genç-yaşlı, sporcu-hasta tüm bireyleri kapsayan bir sistem.

Iso-chi, spor ve felsefenin en ileri birleşimi. Grandmaster Dr. William Cheung’un chi-kung ve Çin tıbbı ilkeleri temelinde kristalize ettiği binlerce yıllık bir öğreti.


BASKISI YOK



Sayfa: 160
Hamur: 1. hamur
ISBN: 978-605-127-272-6
Boyut: 16x23 cm
Baskı Tarihi: Temmuz 2011
Özgün Dili: Türkçe


Kitabın İçinden
İçindekiler


Büyük Usta William Cheung ve Iso-chi
Iso-chi’ye Hemen Başlıyoruz
İnsanın Evrendeki Yeri ve Bununla İlgili Algısı İçin Birkaç Söz
Iso-chi Neden Pratikte En Geçerli Yöntem?
Haydi Doğru Nefes Alalım
Batı Tıbbı Neden İnsanları Tatmin Etmiyor?
“Chi” Kavramı, Yin-Yang Polarizasyonu ve 5 Element
Chi Meditasyonu
İnsanın Birey Olarak Algı Sorunu – Nefis (Ego) Handikabı
Şehir İnsanının Aşkınlaşmasındaki Sorun…
Şeytan Oyununu Oynuyor…
Meridyen Anatomisi ve Fizyolojisi ile İlgili Özet Bilgi
Başlangıç Aşamasında Bir Iso-chi Seansı

1. BÖLÜM • Iso-chi Yaşam İlkeleri
2. BÖLÜM • Rahatlama (Gevşeme), Doğru
Nefes Alışverişi, Nefes Egzersizleri
3. BÖLÜM • Meridyen Germe/Esnetme - 1
4. BÖLÜM • Kas ve Esneklik Egzersizleri - 1
5. BÖLÜM • Meridyen Masajı
6. BÖLÜM • Meridyen Germe/Esnetme - 2
7. BÖLÜM • Chi Meditasyonu,
Chi Biriktirme Chi Transferi
8. BÖLÜM • Kas ve Esneklik Egzersizleri - 2
9. BÖLÜM • Cheung’un Meridyen Tedavisi
10. BÖLÜM

Ana Meridyenler
Sonsöz
Başlangıç aşaması Iso-Chi Seansı Adımları
Iso-chi ile Görme Bozukluklarının Tedavisi
Kaynakça
Fotoğraflar

Büyük Usta William Cheung ve Iso-chi
I


SO-CHI, DR. WILLIAM CHEUNG tarafından geliştirilmiş en ileri seviyede bir sağlık ve zindelik programıdır. Wing Chun’un Büyük Ustası (Grandmaster) olarak yarım yüzyıldan uzun Kung Fu deneyiminin yanı sıra geleneksel Çin tıbbının gizli metinleri ve insan anatomisi ve fizyolojisi alanlarında bilgi edinmiştir. Öğretmeni olan efsanevi Büyük Usta Yip Man ile birlikte çalıştığı yıllar boyunca kendisine Dr. Cheung’un orijinal Meridyen Terapisi Programının (CMT) temelini oluşturan chi’nin (içsel, evrensel enerji) sırrı da öğretilmiştir. CMT programının kapsamı Meridyen Esnetme, Meridyen Masajı, Basınç Noktası Masajı Terapisi ve Chi Meditasyonunu içine alacak şekilde genişlemiştir.
Chi’nin insan vücudunda dolaştığı kanallara meridyen ya da enerji kanalı denmektedir. Bu kanallar (meridyenler), gözle görülmemelerine rağmen çok rahatlıkla hissedilebilirler. Üzerlerinde çalışıldığında ise etkileri anlık olarak gözlemlenebilir. Çoğu bu kanallar üzerinde olmak üzere vücudun birçok önemli bölümünde bulunan enerji kontrol noktaları veya kavşakları vardır. Bunlara da bası noktaları (pressure point) denmektedir. Dr. Cheung meridyen ve bası noktaları masajlarını hastalıklara özel en doğru kombinasyonlarla bir araya getirmiş ve bu uygulamalar aracılığıyla sayısız insanın birçok sıkıntısına ve derdine çözüm ve rahatlama getirmiştir. Dr. Cheung’un hastalığın yalnızca belirtilerini değil kaynağını tedavi edebilme yetisi, Batı tıbbının yetersiz kaldığı çoğu durumda hastalarını iyileştirebilmesine olanak tanımıştır.
Dr. Cheung bu tedavilerin etkili olduğunu gördükçe, içsel şifa yöntemlerini daha geniş bir yelpazeye yaymanın yollarını aramıştır. Yalnızca hâlihazırda var olan bir hasarı onarmak yerine sağlıklılık halinin korunması ve geliştirilmesinin bir yolu olarak, doğası itibariyle önleyici ve koruyucu bir sistem yaratmaya çalışmıştır. Dr. Cheung bu sistemi olabildiğince basit, etkili ve keyifli kılarak uygulayıcıların yaşamları boyunca ondan yarar sağlayabilmelerine olanak tanımak istemiştir. Sağlıklı ve uzun bir yaşam için gücün, kasların ve dengeli gelişimin, esnekliğin ve kardiyovasküler zindeliğin gerekliliğini kavrayan Dr. Cheung, modern kas egzersizleriyle Çinlilerin antik şifa stratejilerini bir araya getirerek iso-chi’yi yaratmıştır. Büyük Usta Cheung ve onun akademisyen/eğitmen öğrencilerinden Dr. Bülent Menteş ve Ümit Menteş eğitsel seviyelerin yanı sıra iso-chi’nin aşamalarını da akademik formata uyarlamışlardır.

Iso-chi’ye Hemen
Başlıyoruz

BU HARİKA SİSTEMİ birlikte uygulamaya başlayalım. Evet, hemen uygulamaya başlayabilirsiniz. Özellikle yorgun veya mutsuz olduğunuz bir zamanı seçin. Hele başınız ağrıyorsa, hatta kazan gibi olmuşsa daha da iyi. İlk egzersizi pratik olarak yapmadan önce sanal olarak zihninizde gerçekleştirin ve sıralayın ki ilk egzersiz bile etkili olsun ve sizi daha güçlü iyileştirsin.
Telefonunuzdan ve elektronik aletlerden uzaklaşın. Tüm ihtiyacınız, penceresi olan bir oda ve kalınca bir minder ya da tabure. Kendinize sadece 10 dakika ayırın… Sizi iyileştirecek, güçlendirecek ve yeni bir ufku tanıştıracak bir 10 dakika. Sonra isterseniz yine zehirli ortamınıza döneceksiniz. Başlangıçta bu egzersizi sabah erken veya gece yapın. Pencere aralık olsun.
Minderin kenarına oturun, ortasına değil. Poponuz kenarına gelsin. Kendinizi zorlamadan bağdaş kurun. Yerde mindersiz bağdaş kurmakta zorlanabileceğiniz için sizi mindere oturtuyoruz. Ya da taburenin kenarına oturun. Omuzlarınızı düşürün, belinizi ve omurganızı düzleştirin ve zorlamadan boynunuzu ve başınızı tavana doğru uzatın. Avuçlarınız tavana bakacak şekilde, ellerinizi bacaklarınızın üzerine koyun. Her parmak karşı taraftaki simetriği ile ucuca gelsin ama birbirine değmesin.
Şimdi gözlerinizi kapatın, geçmişinizde veya çocukluğunuzda sevgiyle/özlemle hatırladığınız bir ortamı aklınıza getirin ve gülümseyin. Gülümsemeniz belirgin olsun, hatta sırıtın. Bu anımsama sizde kendiliğinden bir gülümseme oluşturmamış olsa da, hatta yapay olduğunu düşünseniz bile belirgin bir gülümsemeyi bu anımsamaya giydirin.
Dilinizi üst damağınıza hafifçe değdirin. Gözlerinizi kapalı ve pozisyonunuzu gevşek ama dik muhafaza ederek burnunuzdan nefes alın. Nefes göğsünüze/akciğerlerinize değil, karnınızın alt kısımlarına gitsin. Nefes derin olmasın ve göğsünüz hemen hiç şişmesin. Arada derin nefesler de alabilirsiniz. Gevşeyin, aklınıza başka düşünceler gelse de bunları hoşgörüyle kendi hallerine bırakarak terk edin, gülümsemeyi sürdürün, pozisyonunuzu bozmayın. Yalnızca nefesinizin karnınıza dolup boşalmasını ve o güzel anınızı hissedin. Bir süre sonra, sanki tekrar o çocukluk ortamınıza döndüğünüzü ve orada nefes aldığınızı imgeleyin. Saate bakmayın ve yaklaşık 3-5 dakika bu meditasyonu sürdürün.
Sonra yavaşça meditasyondan sıyrılacaksınız. Yavaş hareket edin, gözlerinizi açın, gülümsemeyi ve sığ karın nefesini sürdürün. Yavaşça ayağa kalkıp duvarın yanına gidin. Egzersizlerinizi yaparken dengenizi düşünmek durumunda kalmamak için bir duvar ya da destek alabileceğiniz başka bir şeyin yanına gidin. Topuklarınız birbirine yakın ama değmeyecek şekilde dik durun. Sol ayak parmak uçlarınızı hafifçe sola, sağ ayak parmak uçlarınızı ise sağa döndürün. Böylelikle aralarında 80–90 derecelik bir açı oluşacaktır (iso-chi başlangıç pozisyonu).
Bir elinizle duvardan denge desteği alarak dışa ayak bileği çevirme (ankle rotation) hareketini önce sol sonra sağ ayakla yapacağız. Sol ayağınızın parmak uçlarını 5–10 cm öne uzatın ve sağ ayağınızın parmak uçlarına yaklaştırın. Sol topuğunuzu havaya kaldırın (sol ayağınızın parmak uçları hâlâ yerde duruyor olmalı) ve topuğunuzu sürekli ve dışsal (saat yönünün aksine) bir şekilde döndürün. Kaç kez olduğunu saymayın ve bu döndürme hareketini yaklaşık yirmi kez yapın.
Her fırsatta gözlerinizi tekrar kapayın ve doğru nefese dönün. Hırslanmak yok, yargılamak yok. Sonra aynı egzersizi sağ ayağınızı dışa döndürerek yapın.
Bu egzersiz bittikten sonra duvara dönün ve baldır germe (calf stretch) egzersizini uygulayın.
Yüzünüzü duvara dönün ve ayaklarınız birbirine yakın ve birbirine dönük duracak şekilde duvardan 70–80 cm uzak durun. Ellerinizi duvara koyun. Kollarınız omuz genişliğinde açık durmalıdır. Duvarı itmeyin. Bedeniniz tamamen rahat olmalıdır.
Sol ayağınızın tabanını yerden kaldırmadan sağ dizinizi öne doğru kırarak baldır germe egzersizini uygulayın. Zaman tutmayın, ama yaklaşık 20 saniye esnetme yapın. Bacağınızın arka kısmından sırtınıza kadar uzanan bir hat boyunca esnemeyi hissedeceksiniz.
Gözlerinizi kapatın ve düzenli nefes alıp vermeye devam edin. Sonra aynı egzersizi sol dizinizi öne getirerek, yani sağ bacağınızın arkasını gererek yapın.
Bu esneme hareketinin zorlayıcı olmaması gerekir. Ayrıca, egzersizi yaparken doğru nefes alışverişinizi ve gülümsemenizi korumalısınız.
Sonra sırtınızı duvara yaslayın, topuklarınız da duvara değsin. Kollarınızı omuz genişliğinde ve duvara değecek tarzda yukarı kaldırın ve boyunuzu uzatacakmış gibi yukarı doğru gerin (yaklaşık 20 saniye). Gerginlik aşırı olmasın ve gülümsemeye ve karın nefesine devam edin.
Yavaşça pencereye yönelin ve pencereyi açın. İyice gevşeyin ve sabahın veya gecenin havasını soluyun. Her iki elinizi parmaklarınız hafif açık halde şakaklarınıza koyun. Parmaklarınızı hafif bastırıp çekerek göz kenarlarından kulak arkasına ve ense yanlarına doğru 5-6 tur masaj yapın (safra kesesi meridyen masajı - gallbladder meridian massage). Bu meridyen masajlarının ayrıntılarını ileriki bölümlerde öğreneceksiniz.

Sonra aynı şekilde iki elinizin parmaklarıyla bu defa alnın ortasından kafanızın tepesine, buradan ense köküne doğru 5-6 tur masaj yapın (mesane meridyen masajı - urinary bladder meridian massage).

Son olarak ellerinizle ense kökünüzü avuçlayın ve ensenizi yumuşakça ovuşturun.
Nasıl hissediyorsunuz, harika değil mi? Başlangıç olarak anlatması uzun sürüyor ama 1-2 defadan sonra daha etkili yapacaksınız ve toplam 10 dakika bile sürmeyecek. Başınız hala ağrıyor mu, kendinizi dinç, dingin ve sağlıklı hissediyor musunuz, belinizde ya da bacaklarınızda ağırlık kaldı mı, en önemlisi, tüm bunları basit 2-3 manevrayı okuyarak yaptığınızın farkında mısınız?
Aslında sizi chi-kung’un çok derin bazı meditasyon teknikleri, Cheung’un baskı noktası masajı (CPPM) ve Cheung’un meridyen masajıyla (CMM) tanıştırdık. Aynı kolaylıkta devam edecek. Önce öğrenmek için uğraşıp sonra uygulayarak değil, hem uygulayıp hem öğrenerek devam edeceksiniz. Zihniniz zorlanmayacak, bedeniniz terlemeyecek, sakatlanmayacak ve daha sonra gereksiz veya sağlıksız olduğuna karar verebileceğiniz şu anki hiçbir aktivite ya da alışkanlığınızdan da ödün vermek zorunda kalmayacaksınız.



Tel: (212) 528 3314 | (532) 741 4148 | (216) 550 5078


© 2006-2012

Facebook Sayfamıza Üye Olmak İçin Tıklayın